Indexen
Doop-, trouw- en begraafregisters (DTB)
Er zijn 3 indexen die u kunt downloaden als Excelbestand.
Index dopen gereformeerd 1667-1687
Deze dopen geven vrijwel nooit de naam van de moeder, terwijl soms zelfs de naam van de vader of het kind ontbreekt. Sommige vaders zijn alleen met hun beroep genoemd. Daardoor is het altijd moeilijk geweest om een duidelijke index te maken. In het Excel-bestand dat u hier vindt, kunt u zelf de kolommen sorteren en zodoende dopen zoeken. Wilt u alles chronologisch hebben, sorteer dan op de kolom ‘volgnr’.
(DTB inv.nr. 1661)
Index dopen rooms-katholiek 1680-1730
In dit boekje zijn de rooms-katholieke dopen genoteerd van roomsen uit Wageningen, Lakemond, Bennekom, Veenendaal, Rhenen, Renkum, Grunsfoort en Doorwerth. In deze index zijn de eerste 50 jaar opgenomen.
De index is in de vorm van een Excel-bestand, zodat u zelf de kolommen kunt sorteren en zodoende dopen zoeken. Wilt u alles chronologisch hebben, sorteer dan op de kolom ‘volgnr’.
Onderaan de index is een verklarende Latijnse woordenlijst opgenomen.
(DTB 1667)
Index dopen gereformeerd 1686-1811, geboorten joden 1757-1810, (onder)trouw 1715-1811
Ook deze index is als Excelbestand te downloaden en door u zelf te ordenen. Het bestand is gemaakt in het programma Hazadata, waardoor gezinnen bijeen zijn gevoegd. Elke persoon heeft een nummer, en aan de hand van die nummers zijn ouders of kinderen te vinden.
De index is alfabetisch op achternaam/patroniem geordend. De kolommen partner, vader en moeder verwijzen naar de nummers die in de eerste kolom staan.
Let op! In deze index zijn niet de rooms-katholieke dopen en huwelijken verwerkt!
(DTB inv.nrs. 1662, 1664, 1670-1674)
Indexen Transportregisters
Samenvattingen van overdrachten van onroerend goed en andere akten, 1582-1596, 1623-1624 en 1730-1748
Transportregisters zijn boeken waarin de overdracht van onroerend goed is vastgelegd. Doorgaans gaat het om verkocht land of een verkocht huis. Maar ook allerlei andere akten, zoals boedelscheidingen, zijn er soms in vermeld: wanneer de nalatenschap van een overledene onroerende goed bevatte, werd in de transportregisters genoteerd welk pand of land naar welke erfgenaam ging.
Wageningen kende voor 1811 geen notarissen. De overdracht van onroerend goed en allerlei andere akten waarin rechten waren vastgelegd, werden geadministreerd door de schepenen van de stad. Daardoor vindt u transportakten en andere juridische akten in het Oud Rechterlijk Archief (ORA). In dat archief zijn registers bewaard uit de perioden 1582-1596, 1617-1624 en 1648-1811.
De indexen die hieronder staan, zijn als Excelbestand beschikbaar. U kunt ze downloaden door op de links hieronder te klikken. Met de toetsencombinatie <Alt-F> kunt u in de bestanden zoeken. Let op: namen konden vroeger op verschillende manieren worden gespeld!
Het is de bedoeling om gaandeweg meer indexen te maken en beschikbaar te stellen. Doordat het indiceren een tijdrovende klus is, zal het nog heel wat jaren duren voordat alle transportregisters van een index zijn voorzien.
Beschikbare indexen Transport
Index Belastingregister 1834
Op de begroting van de gemeente Wageningen was in aan het begin van de negentiende eeuw een steeds groter tekort verschenen. Daarom werd van 1830 tot 1842 een extra belasting geheven “ter bestrijding van het tekort op de begroting”.
Voor het innen van deze belasting werden zogeheten “classificatierollen” opgesteld. Alle hoofden van huisgezinnen werden daarin genoteerd, met hun beroep, hun adres (bestaande uit een wijkletter en een huisnummer) en de klasse waarin ze waren ingedeeld. Die indeling gebeurde op basis van geschat inkomen en de “uiterlijke staat”. De bevolking werd vervolgens ingedeeld in 20 klassen en van elke klasse werd vastgesteld hoeveel belasting moest worden betaald.
De eerste 4 klassen werden vrijgesteld van belasting en komen dus, helaas, niet op de classificatierol voor. Dat zullen in de eerste plaats de armen zijn geweest, en daarna de personen die maar heel weinig geld hadden of binnenkregen. Alle andere hoofdbewoners moesten betalen. De bedragen liepen uiteen van anderhalve gulden voor klasse 5 tot aan 35 gulden voor klasse 20.
Meer informatie over classificatierol
U kunt meer lezen over deze classificatierol in het tijdschrift Oud Wageningen van september 2017; zie de website van de historische vereniging Oud Wageningen.