Door de vele bomen is Wageningen een groene gemeente. Om daar lang van te genieten, moeten we goed voor de bomen zorgen. De gemeente zorgt voor bomen op gemeentegrond. Dit zijn er ongeveer 23.500. Bekijk de digitale bomenkaart(Externe link) om te zien waar gemeentebomen staan en om welke soort bomen het gaat.
Veelgestelde vragen
In het voorjaar kiezen we de locaties waar we bomen gaan planten. In de zomermaanden bereiden we deze locaties voor door gaten te graven en grond aan te brengen. Van november tot eind maart worden de bomen geplant.
We proberen zoveel mogelijk om bomen te houden. Soms zetten we een zieke boom op stam. We laten dan alleen de stam staan. Die boom is dan een plek voor vogels, vleermuizen, paddenstoelen en zwammen. Soms herstelt de boom zich weer.
We markeren met felle kleuren welke bomen gekapt of op stam gezet moeten worden:
Een horizontale streep betekent dat de boom gekapt wordt.
Een verticale streep betekent dat we de boom op stam gaan zetten.
Uit de boomcontrole komen werkzaamheden. Als het nodig is, snoeit de gemeente. Gemiddeld is dit 1 keer in de 3 tot 6 jaar nodig. Bomen met een risico snoeien we als dat nodig is vaker. Snoeiwerkzaamheden gebeuren het hele jaar door maar zo veel mogelijk buiten het broedseizoen van vogels. Bij de meeste bomen is een stam zonder takken nodig. Zo kunnen auto’s veilig onder de boom door rijden. Voor rijwegen is de wettelijke eis een minimale vrije doorrijhoogte van 4,5 meter. Voor voet- en fietspaden is dat 2,5 meter. Afhankelijk van het soort boom kan de takvrije stam soms wel 6-8 meter zijn omdat takken doorhangen. Het takvrij maken noemen we opkronen. Opkronen doen we altijd stap voor stap. We houden daarbij rekening met de soort boom en de gezondheid van de boom.
Wij laten onze bomen elke 3 jaar controleren door een onafhankelijk deskundige. Bekijk de digitale bomenkaart.(Externe link) Daarom ziet u wanneer een boom aan de beurt is (Rayon C in 2024, Rayon A in 2025 en Rayon B in 2026). Bij de controle kijkt de deskundige naar de veiligheid en gezondheid van de boom. Bomen met een risico zoals een holle stam controleert de gemeente vaker, elk jaar.
Er zijn verschillende redenen waarom u last kunt hebben van bomen. Denk aan schaduw en overhangende takken. Minimaal 1 keer per jaar houdt de gemeente hiervoor een serviceronde. Wij snoeien zo dat de boom gezond blijft. Dit betekent dat we de overlast vaak kunnen verminderen maar niet helemaal kunnen wegnemen. Meestal kunnen we niet vaker dan 1 keer per 3 jaar een aantal grote (polsdikke) takken weghalen. Teveel snoeien werkt sowieso niet omdat een boom dan juist meer blad aan gaat maken. Wij snoeien niet vanwege bloesem en bladafval. Ervaart u overlast van een gemeenteboom? Meld iets dat kapot, vies of onveilig is in de openbare ruimte.
Soms blijkt uit een controle dat een boom onveilig is. Of dat de boom bijna niet veilig te houden is door een slechte gezondheid. Het advies is dan kappen. Soms is flink verkleinen van het bovenste gedeelte van de boom (de kruin) dan nog een mogelijkheid. Of het op stam zetten van een boom waarbij alleen de stam met wat takaanzetten blijft staan. De keuze tussen kap of sterk innemen van kroon/takken is altijd een afweging tussen: • (natuur)waarde van de boom en levensverwachting • extra kosten voor verzorging Bij het kappen van de boom, moet de gemeente voor de meeste bomen eerst een omgevingsvergunning aanvragen. Alleen als er direct gevaar is mag de gemeente ook direct kappen. Dit noemen we noodkap.
Wortelopdruk(schade) op uw eigen grond moet u zelf oplossen. U mag wortels op uw eigen grond afzagen of verwijderen. Wij adviseren dit door een professioneel bedrijf te laten doen. De wortels komen anders vaak terug. Soms is een wortelwerings- of geleidingsscherm op de grens van uw grond en de gemeentegrond een oplossing. Hiervoor kunt u contact met de gemeente opnemen.