De gemeente zorgt voor grasvelden en bermen. Dit doen wij op een natuurvriendelijke (ecologische) manier. Zo krijgen we meer verschillende bloemen en kruiden in de natuur. Daardoor krijgen we ook meer insecten en vlinders. Dit noemen we biodiversiteit. Het verhogen van de biodiversiteit door natuurvriendelijk maaien gaat stap voor stap. Het ziet er soms wat onverzorgd uit.
Veelgestelde vragen
De gemeente maakt verschil tussen 2 soorten bermen: functionele en ecologische. Elke soort berm heeft zijn eigen natuurvriendelijke manier van maaien. Bijvoorbeeld minder vaak, op andere tijden of in delen maaien. Bekijk op de digitale bermenkaart(Externe link) of een berm bij u in de buurt functioneel of ecologisch is.
Functionele bermen
Dit zijn vaak smalle bermen met weinig (mogelijke) waarde voor de natuur. Functionele bermen maait de gemeente 1 of 2 keer in het jaar helemaal. Het gemaaide gras halen we weg. Als het gemaaide gras blijft liggen, dan wordt de bodem voedselrijker. Maar we willen juist dat de bodem verschraalt. Want bijzondere bloemen groeien beter op voedselarme grond.
Ecologische bermen
Dit zijn grotere stukken groen met veel (mogelijke) waarde voor de natuur. 2 keer per jaar maait de gemeente dit groen in delen en op een aantal plaatsen in verschillende patronen (sinusbeheer). Er blijft ongeveer 40% procent van de oppervlakte staan. Door elke keer in een wisselend patroon te maaien ontstaat er veel afwisseling in natuur. Dat zorgt voor meer bloemen, insecten en vogels. De overgeslagen stukken blijven in de winter staan en worden in het voorjaar pas weer gemaaid.
Hoe lang duurt het voordat er veel bloemen en kruiden ontstaan door natuurvriendelijk maaien?
Gemiddeld kan het wel 3 tot 15 jaar duren voordat er een berm ontstaat met veel soorten bloemen en kruiden. Door natuurvriendelijk te maaien krijgt de natuur betere kansen. Dit gaat stap voor stap en ziet er soms wat onverzorgd uit. Kruiden en bloemen blijven vaak langer staan ook als ze uitgebloeid zijn of omvallen. Ook maaien we in verschillende hoogtes en patronen. Vaak laten we maaisel even liggen zodat insecten weg kunnen kruipen.
De gemeente maait ook een deel van de bermen die in bloei staan. Wij begrijpen dat dit vreemd overkomt. Toch hoort dit bij natuurvriendelijk maaien. De delen die we maaien komen weer op en komen daarna weer in bloei. Zo krijgen we het hele jaar door bloeiende planten. Als we niets doen ontstaat er bos. De gemeente doet ook altijd vooraf een ‘flora en fauna controle’. Hierbij kijken we bijvoorbeeld of er geen broedende vogels aanwezig zijn. Is dat het geval dan slaan we dat stuk over.
De gemeente voorkomt rijsporen door een juiste bandenspanning en juiste inzet van machines. Ook maait de gemeente niet bij nat weer. Om geluidsoverlast te beperken, maait de gemeente tijdens werkdagen.
Dit hangt af van het soort grond en de soorten planten die hier staan. De planten hebben een eigen bloeiperiode. De precieze tijd aangeven is daarom niet mogelijk.
Grasvelden maaien we wanneer dat nodig is en bermen maaien we vaak 2 keer per jaar. Grasvelden zijn plekken met een functie zoals speeltuinen, sportveldjes of hondenlosloopgebieden. Hier is het gras ongeveer 10 cm hoog. Rondom obstakels zoals hekken en paaltjes staat het gras hoger, tot ongeveer 30 cm. Soms staat er een boom op het gras. Dan maaien we 30 cm rondom de boom, maximaal 2x per jaar. Daarmee houden we de kans op schade aan bomen zo klein mogelijk. Hier kunnen dus hoge kruiden en grassen staan.
Er zijn een aantal plaatsen waar het zicht voor het verkeer goed moet zijn. Daar maaien we eerder of vaker.
De gemeente maait op 10 cm hoogte. Op deze manier sparen we de rozetten (van waaruit blaadjes en bloemen groeien). De plant kan zich dan sneller herstellen. In sommige gebieden laten we ook een deel van de planten staan zodat dieren in de winter een schuilplek hebben. Deze stukken maaien we weer in het voorjaar.
Als inwoner van Wageningen kunt u een melding doen wanneer het gras te hoog staat. We maaien niet altijd na een melding. De gebieden die u op de digitale kaart met bermen(Externe link) ziet als functionele of ecologische bermen mogen hoge kruiden bevatten. Deze kruiden kunnen soms op onkruid lijken, maar zijn dit niet. Het maaitijdstip stemmen we af op de natuur. Gebieden waar het belangrijk is voor een veilige verkeerssituatie, maaien we eerder.
Een grasveld of gazon maaien we pas wanneer het gras hoger staat dan gewenst. Een melding heeft daarom alleen zin als het gras hoger is dan 10 centimeter. Bij obstakels in het gras is dat bij 30 centimeter of hoger. Op de digitale kaart met bermen (Externe link)ziet u wat de functie is van de verschillende groene plekken in Wageningen.