De gemeente beslist te laat over mijn aanvraag of bezwaar
U heeft een aanvraag ingediend. Of u heeft bezwaar gemaakt. De gemeente moet dan binnen een bepaalde tijd beslissen. Heeft de gemeente meer tijd nodig om te beslissen? Dan kan de gemeente de termijn verlengen. De gemeente moet u hierover altijd een bericht sturen.
Soms is de gemeente te laat met beslissen. U kunt de gemeente dan in gebreke stellen. Dit betekent dat u de gemeente vraagt om binnen 2 weken alsnog te beslissen. Doet de gemeente dit niet, dan moet de gemeente een bedrag aan u betalen. Dit bedrag heet een dwangsom.
De gemeente is te laat met beslissen. U stelt de gemeente in gebreke. Dit kunt u doen door een brief te sturen. U kunt ook een digitaal formulier invullen.
De gemeente moet na ontvangst van uw brief of formulier binnen 2 weken een beslissing nemen op uw aanvraag of bezwaar.
Doet de gemeente dit niet? Dan gaat automatisch de dwangsom lopen. De gemeente moet u dan een bedrag betalen voor elke dag na de termijn waarop zij niet beslist.
Heeft u na 2 weken nog geen beslissing van de gemeente? Dan kunt u in beroep gaan. Dat doet u bij de rechtbank. In uw beroep laat u weten dat de gemeente te laat is. U stuurt alle officiële gegevens mee: uw naam en adres en uw aanvraag of uw bezwaar waar de gemeente nog niet over heeft beslist. Dit beroep loopt tegelijk met de dwangsom. Stuur uw beroepschrift naar: Rechtbank Gelderland, sector bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem. U kunt ook digitaal in beroep gaan. Kijk voor meer informatie op www.rechtspraak.nl(Externe link). Om in beroep te gaan moet u griffierecht betalen.
U kunt geen dwangsom eisen voor een verzoek om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. Ook bij een verzoek op grond van de Wet open overheid (Woo) heeft u geen recht op een dwangsom.