De wereld verandert en daarin gebeurt steeds meer digitaal. Een smartphone, computer en het internet zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Dit biedt kansen maar brengt ook risico’s met zich mee. Criminelen maken steeds meer gebruik van digitale inbraken of online oplichting.
Veelgestelde vragen
Veel voorkomende vormen van digitale criminaliteit zijn:
Phishing: een crimineel probeert via een e-mail achter uw inloggegevens, creditcardinformatie, pincodes of andere persoonlijke informatie te komen.
Malware: kwaadaardige software zoals computervirussen die computersystemen verstoren gevoelige informatie verzamelt of toegang geeft tot computersystemen.
Ransomware: hackers gebruiken gijzelsoftware als chantagemiddel op internet.
DDoS-aanvallen: hierdoor zijn diensten slecht of helemaal niet meer bereikbaar voor medewerkers of klanten.
Tikkiefraude: bij een online aankoop vraagt iemand u om via Tikkie een klein bedrag over te maken om uw bankgegevens te controleren. Dit is een oplichter die via een nepwebsite aan uw bank-inloggegevens probeert te komen.
Fraude met QR-code: een crimineel belazert u met een valse QR-code. Als u de code scant, kan de crimineel uw bankrekening leeghalen.
WhatsApp-fraude: een crimineel legt contact met de telefoon en doet zich voor als een bekende en vraagt om snel geld over te maken. Het account van de bekende is gehackt of er wordt gebruik gemaakt van een vals account of nieuw telefoonnummer. U maakt geld over naar de crimineel.
Maak de kans om slachtoffer te worden zo klein mogelijk. Zorg voor een goede basisveiligheid: