Heeft u negatieve gedachten en gevoelens? Voelt u zich verdrietig, somber, eenzaam, in de war, angstig of boos? Of heeft u problemen in het contact met andere mensen? Bijvoorbeeld met uw partner, kinderen, familie, vrienden, buren, collega’s of organisaties? Heeft u een probleem met verslaving? Dan is belangrijk dat u er niet mee blijft lopen. Dat kan door steun te zoeken in uw omgeving en/of door hulp te zoeken.
Veelgestelde vragen
Soms zijn klachten tijdelijk. Bijvoorbeeld als er moeilijke situatie speelt in uw leven. Het helpt vaak om er met iemand die u vertrouwd over te praten. Om gezond te eten en drinken, veel te bewegen en een goed dag nacht ritme te hebben. Na een tijd gaat het dan vaak weer beter.
Hebben de klachten invloed op uw leven? Kunt u daardoor niet goed functioneren op uw werk of in uw privéleven? Dan is het belangrijk om op tijd hulp te zoeken. Vaak is een afspraak bij de huisarts maken de 1e stap. De huisarts schat in of u in de huisartsenpraktijk geholpen kunt worden. Of dat u doorgestuurd wordt naar hulp van bijvoorbeeld een psycholoog of psychotherapeut.
Wat kost psychische hulp?
Hulp uit de geestelijke gezondheidszorg wordt vaak vergoed door de zorgverzekering. De praktijkondersteuner van de huisarts of uw huisarts kan u hierover informeren.
Voor een luisterend oor, praktische tips en advies is een gesprek met het Startpunt mogelijk. U bespreekt wat u zelf aan de situatie kunt doen. Misschien krijgt u het advies naar uw huisarts te gaan. Of dat er ondersteuning nodig is van een vrijwilliger, buurtmaatschappelijk werk of hulp met een indicatie van de gemeente. De mogelijkheden bespreekt u met de Startpuntmedewerker. Een gesprek met het Startpunt is gratis.
Lukt het niet om structuur aan te brengen in de dagen? Of is er steun nodig in de contacten met instanties. Soms is er vanuit de gemeente (professionele) begeleiding mogelijk. Welke begeleiding nodig en passend is, is per persoon en situatie verschillend. Neem hiervoor contact op met het Startpunt.
24 uurs begeleiding
Is het door psychische problemen niet mogelijk om zelfstandig te wonen en heeft u 24 uur per dag begeleiding nodig? Lees meer informatie over beschermd wonen.