Bij een noodsituatie zijn er verschillende organisaties 24 uur per dag bereikbaar voor hulp. Een noodsituatie is bijvoorbeeld een dringend medisch probleem of als er sprake is van geweld in huis. Er zijn verschillende organisaties waar u terecht kunt voor hulp. Afhankelijk van uw situatie en wat voor hulp u nodig heeft.
Veelgestelde vragen
Noodsituatie
Bel bij een hele gevaarlijke situatie en als u direct hulp nodig heeft altijd 112.
Huisartsenpost
Heeft u dringend een huisarts nodig buiten kantoortijden? Bel dan (0318) 20 08 00.
U kunt op verschillende manieren hulp inschakelen als u te maken krijgt met geweld in huis of kindermishandeling.
Veilig Thuis
Bij ouderenmishandeling, kindermishandeling of ander huiselijk geweld is het belangrijk direct hulp in te schakelen. Bel hiervoor naar Veilig Thuis 0800 2000. U kunt voor uzelf bellen, maar ook als u zich zorgen maakt om iemand in uw omgeving. Veilig Thuis(Externe link) is alle dagen in de week, 24 uur per dag bereikbaar.
U kunt bij Veilig Thuis terecht voor informatie en advies over de volgende onderwerpen:
geweld in de thuissituatie
opvang van slachtoffers en plegers
kindermishandeling
partnermishandeling
ouderenmishandeling
seksueel geweld
eergerelateerd geweld
stalking. Dat betekent dat iemand u lastig valt waardoor u zich onveilig voelt.
verminking van de geslachtsorganen
huwelijksdwang
mensenhandel
problemen door loverboys
Chatten Moviera
Chatten met Moviera(Externe link) over geweld in huis en kindermishandeling is mogelijk zonder uw naam te zeggen. De chat is snel en geluidloos. Eventueel kan direct hulp worden geregeld.
Melden bij de apotheek
Kunt u thuis of met uw eigen telefoon geen hulp inschakelen? Dan is het ook mogelijk om via de apotheek om hulp te vragen. Ga daarvoor naar de apotheek en zeg aan de balie dat u een ’masker 19’ nodig heeft. Dan is het voor de medewerker duidelijk dat u hulp nodig heeft. Als u alleen bent dan belt u in een spreekkamer zelf naar Veilig Thuis. Bent u samen met iemand dan belt de apotheek voor u met Veilig Thuis.
Startpunt
Tijdens openingstijden is het ook mogelijk uw situatie te bespreken met een medewerker van het Startpunt.
Zijn er grote problemen thuis met uw kind? Als u direct hulp nodig heeft, bel dan met Spoedeisende Zorg (SEZ). Spoedeisende Zorg is er voor gezinnen/ kinderen die in een crisissituatie zitten. Huisartsen, politieagenten, leraren, maatschappelijk werkers, buren, familieleden, vrienden, kinderen of ouders kunnen bellen om advies of hulp vragen.
Wanneer spoedeisende zorg?
Schoppen en slaan door uw kind, door uzelf of iemand die bij u in huis woont.
Kapot maken van spullen door bijvoorbeeld uw kind.
Uw kind luistert helemaal niet meer naar u of loopt weg.
Discriminatie komt helaas nog veel voor in onze samenleving. Het kan voorkomen op verschillende plekken. Bijvoorbeeld op het werk, op school en in de privésfeer. Het gebeurt op basis van verschillende kenmerken, zoals huidskleur, afkomst, seksuele voorkeur, leeftijd, geslacht en handicap.
Discriminatie melden of vragen
Heeft u of iemand uit uw omgeving wel eens met discriminatie te maken? Meld dit dan bij Discriminatie.nl(Externe link) of bel naar 0800-0880 (gratis). Melden kan ook anoniem.
Heeft u een vraag of weet u niet zeker of iets discriminatie is? Neem dan ook contact op met Discriminatie.nl(Externe link). De consulenten zoeken dit voor u uit. De hulp is gratis.