Wanneer mensen met een psychiatrische aandoening een gevaar vormen voor zichzelf of anderen is er hulp nodig. Als iemand geen vrijwillige hulp wil, kan er verplichte geestelijke gezondheidszorg worden ingezet.
Maakt u zich zorgen over iemand in uw omgeving? En denkt u dat deze persoon dringend verplichte ggz-hulp nodig heeft? Meld dit dan bij de organisatie VGGM.(Externe link) Zij onderzoeken namens de gemeente of er hulp nodig is.
Bel met de VGGM (Veiligheid- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden) via 088 35 55 200. Dat kan van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur. Of mail naar centraalmeldpunt@vggm.nl.
Bel bij acuut en dringend gevaar altijd 112.
Verplichte geestelijke gezondheidszorg geeft geen oplossing bij sociale problemen zoals overlast, eenzaamheid, burenruzies of behoefte aan ondersteuning. Er zijn veel vrijwillige vormen van hulp en ondersteuning die een goede oplossing bieden. Wilt u een situatie bespreken? Neem dan contact op met het Startpunt.
Als u een melding doet, wordt er gevraagd naar:
Uw naam (e-mail)adres en telefoonnummer.
Naam (e-mail)adres en telefoonnummer van de betrokkene.
Inhoud van de melding.
Achtergrond en ziekte van betrokkene.
De ernst van de dreiging. Hoe groot is de kans dat betrokkene zichzelf of anderen iets aan doet.
VGGM onderzoekt namens de gemeente Wageningen of verplichte zorg nodig is. Dat heet een verkennend onderzoek. Blijkt uit het onderzoek dat verplichte zorg noodzakelijk is? Dan wordt een zorgmachtiging aangevraagd bij de rechter via de officier van justitie. De rechter beslist of verplichte zorg wordt geregeld.
Bent u een naast familielid en nauw verbonden met de betrokkene? Dan hoort u van de VGGM binnen 14 dagen het resultaat van het onderzoek. Bent u het niet eens met het resultaat? Dan hebt u het recht om te eisen dat de officier van justitie de zaak onderzoekt.
Bent u geen belangrijke bekende van de betrokkene? Dan mag de VGGM u geen informatie geven over het resultaat van het onderzoek. Dit in verband met de privacy.
De persoon waarover de melding gaat, heeft recht op hulp van een patiëntenvertrouwenspersoon (pvp). Dat is iemand die opkomt voor de belangen van de persoon waarover de melding gaat. De patiëntenvertrouwenspersoon werkt bij Stichting PVP.