Annemiek van Vleuten benoemd tot Ereburger van Wageningen
Tot haar eigen verrassing werd wielrenster Annemiek van Vleuten benoemd tot Ereburger van Wageningen. Dit gebeurde na een buitengewone raadsvergadering, waarin de 25 raadsleden unaniem voor deze voordracht stemden. Van Vleuten wordt geroemd vanwege haar internationale maatschappelijke betrokkenheid én onovertroffen carrière in het baan- en wegwielrennen. Ook heeft zij haar woonplaats Wageningen mondiaal op de kaart gezet.
Van Vleuten: “ik voel me zeer vereerd met deze benoeming. Juist in deze internationale stad waarin ik me heel erg thuis en mee verbonden voel. Dat maakt het echt heel speciaal.”
Oorkonde Ereburgerschap
Van Vleuten ontving de oorkonde voor het Ereburgerschap uit handen van Floor Vermeulen, burgermeester van Wageningen. Vermeulen: “We zijn ongelofelijk trots op onze stadsgenote. Annemiek is maatschappelijk betrokken én een geweldige sportvrouw. Tijdens haar carrière is zij al op veel manieren gehuldigd. We wilden haar graag de ultieme eer bewijzen door haar Ereburger van Wageningen te maken. Daarmee komt zij in een lijst te staan met vijf illustere voorgangers.”
Carrière Van Vleuten
Van Vleuten studeerde epidemiologie aan de Wageningen Universiteit. In 2006 werd zij lid van toerclub TCW’79 in Wageningen. In 2007 begon zij serieus met fietsen, het begin van een imposante carrière in het baan- en wegwielrennen. Zo werd Van Vleuten in 2021 olympisch kampioen tijdrijden in Tokio. In 2022 was Annemiek de eerste wielrenster die de Grand Slam voor elkaar bokste: zij won de Giro d’Italia, de Tour de France femmes en de Vuelta à España in hetzelfde seizoen. Ook werd ze wereldkampioen op de weg.
Maatschappelijke betrokkenheid
Verschillende keren zette Van Vleuten zich in om geld op te halen voor goede doelen. Zij veilde bijvoorbeeld wielerkleding en accessoires voor de revaliderende collega wielrenster Amy Pieters en het project Bikes4Masai. Dit project voorziet de Masai-kinderen in Kenia van fietsen. Deze kinderen moeten soms wel twintig kilometer lopen naar school. Daardoor gaan ze niet altijd naar school.
Illustere voorgangers
Van Vleuten is de eerste vrouw die is benoemd tot Ereburger van Wageningen. De eerste Ereburger was de Canadese generaal Charles Foulkes in 1947. Hij kreeg de onderscheiding als dank van de bevolking aan de geallieerde strijdkrachten. In 1949 werd Theodorus Niemeijer geëerd, omdat hij 62 jaar lang als arts had gewerkt en voor zijn maatschappelijke inzet voor Wageningen.
Burgemeester Maarten de Niet werd de derde Ereburger in 1969. Hij was burgemeester tussen 1950 en 1969. Ook zette hij zich in voor de wederopbouw na de oorlog en belangenbehartiging voor de Wageningse gemeenschap. Prins Bernhard werd in 1975 de vierde Ereburger. Via Bernhard werd het Nederlandse verzet in de Tweede Wereldoorlog geëerd. In 2021 werd Geert van Rumund de vijfde Ereburger, vanwege zijn rol als burgervader, voorzitter van het bestuur, belangenbehartiger en portefeuillehouder.