Direct naar de content

Churchillweg weer open als fietsstraat

Gepubliceerd op:

Na een lange tijd van werkzaamheden en afsluitingen is de Churchillweg weer open. De klus van ombouw naar fietsstraat Pico Bello Pad is bijna klaar. Volgende week legt de aannemer de laatste drempels in de fietsstraat aan. Daarna volgen nog wat kleine werkzaamheden aan fase 1 van de fietsstraat Churchillweg tussen Stadsbrink en Hoevestein. Hierna starten we ook met Churchillweg fase 2.

Fietsstraat

De klus heeft voor omwonenden voor overlast gezorgd. Maar er is nu ook een mooi resultaat. Er is veel meer ruimte voor groen in de inrichting voor de straat. En er is meer ruimte voor de fiets. Dat is te zien aan de rode kleur van het asfalt, de markering op de straat en de borden naast de weg.

Wethouder Erik Jan Bijleveld: “Na de overlast voor onze inwoners en ondernemers kunnen we de fietsstraat nu in gebruik gaan nemen. Samen zorgen we voor een veilige straat. De Churchillweg is met deze inrichting klaar voor de toekomst. Met meer ruimte voor de fiets, nieuwe riolering en meer groen!”

Spelregels

Fietsstraten zijn zo ingericht dat fietsers goed door kunnen fietsen. De automobilist wordt gevraagd zich te gedragen als gast. Hoe? Door fietsers de ruimte te geven. Dat moet gezien de maximumsnelheid van 30 km per uur in principe geen probleem zijn. De auto moet dus achter de fietsers blijven, totdat verkeer in de tegengestelde richting gepasseerd is. Pas dan is een veilige inhaalpoging mogelijk.

Inrichting fietsstraat

In Wageningen hebben we inmiddels drie fietsstraten: Veerstraat/Veerweg, Van Uvenweg en Churchillweg. De inrichting van een fietsstraat is anders dan andere straten.

  • De klinkerstrook aan beide kanten van het rode asfalt. Dit zorgt ervoor dat fietsers afstand bewaren tot de stoeprand. Hierdoor zijn er minder fietsongelukken. De strook zorgt er ook voor dat fietsers meer in het midden van de weg fietsen. Automobilisten passen zich daardoor vanzelf aan de snelheid van de fietsers aan.
  • Normaalgesproken geldt in 30 km-zones de verkeersregel: rechts gaat voor. Maar voor duidelijk herkenbare fietsroutes geldt dit niet: hier heeft verkeer op de fietsstraat voorrang. Op de fietsstraat Churchillweg regelen we deze voorrang door uitritten bij de zijstraten.

Vervolg

In het najaar begint de aannemer aan het tweede deel van de Churchillweg, tussen Hoevestein en Nijenoord Allee. Dit wordt ook een fietsstraat richting de Wageningen Universiteit. Als de fietsstraat Churchillweg in zijn geheel klaar is volgt een feestelijke opening. Eind van het jaar zal ook de bus weer over de Churchillweg rijden.

Wilt u uw mening delen over de fietsstraat, dan kan dat door een melding openbare ruimte te doen.

De Churchillweg is onderdeel van het Pico Bello Pad. Informatie over de fietsroute tussen Ede en Wageningen leest u op de website van de Provincie Gelderland(Externe link) .