Direct naar de content

Wageningen doneert aan Giro555 voor humanitaire hulp in het Midden-Oosten

Gepubliceerd op:

Vandaag vindt een landelijke actiedag plaats van Giro555 op radio en televisie om aandacht te vragen voor de oorlog in het Midden-Oosten en om geld in te zamelen. In navolging van de oproep van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om de actie van Giro555 te steunen, draagt de gemeente Wageningen €42.616 bij – een bedrag van €1,00 per inwoner. Deze bijdrage is bestemd voor noodhulp en ondersteuning aan miljoenen mensen in de regio, waaronder Libanon, Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Israël en Syrië, waar dringende behoefte is aan voedsel, water en medische zorg.

Solidariteit vanuit Wageningen

Met de donatie sluit de gemeente Wageningen zich aan bij andere Nederlandse gemeenten die hun steun betuigen. Burgemeester Floor Vermeulen licht toe: “Als gemeente Wageningen voelen we ons nauw betrokken bij de mensen die getroffen zijn door deze oorlog. Vanuit onze gemeentelijke visie hechten wij veel waarde aan solidariteit en internationale samenwerking. Met deze donatie willen we bijdragen aan zowel de directe noodhulp als de lange termijnoplossingen die zo hard nodig zijn. Ieder mens verdient een veilige omgeving en toegang tot basisbehoeften, en wij staan er als Wageningen voor om dit te ondersteunen.”

Noodhulp en wederopbouw

De bijdrage van de gemeente Wageningen wordt ingezet voor de noodhulpverlening van Giro555, met middelen voor voedsel, schoon drinkwater en medische zorg. VNG onderzoekt daarnaast, samen met VNG International, hoe Nederlandse gemeenten ook op de langere termijn kunnen bijdragen aan herstel en wederopbouw in de regio. Met ervaring in wederopbouwprojecten na conflicten en rampen, zal VNG International een coördinerende rol spelen en gemeentelijke expertise inzetten, zoals eerder is gebeurd bij de oorlog in Oekraïne en natuurrampen.

Oproep aan inwoners van Wageningen

Naast de gemeentelijke bijdrage roept de gemeente Wageningen ook haar inwoners op om de actie van Giro555 te ondersteunen. Inwoners kunnen zelf een donatie doen via de website van Giro555, waar ook materialen beschikbaar zijn om de actie verder onder de aandacht te brengen.