Wageningen heeft een nieuwe studentambtenaar
De functie studentambtenaar is in het leven geroepen om studenten en de gemeente dichter bij elkaar te brengen en om de kloof tussen deze groepen te verkleinen. De 25-jarige Sil Penders neemt deze taak op zich in de gemeente Wageningen. Sil studeert Economics of Sustainability aan de WUR en is niet alleen student, maar ook een geboren en getogen Wageninger. “Ik woon al mijn hele leven in Wageningen. Sinds 2017 studeer ik hier aan de universiteit. Ik ken de stad dus zowel als student als inwoner.”
De gemeente toegankelijker maken
Sil denkt dat er veel te winnen valt als ambtenaren en studenten beter met elkaar in contact komen. “Studenten hebben vaak creatieve ideeën voor evenementen of projecten, maar weten niet altijd goed waar ze moeten beginnen. Ook botst denk ik het tempo van de gemeente soms met het enthousiasme van studenten. De soms trage of onpersoonlijke processen ontmoedigen hen om contact op te nemen, hoor ik van studenten om mij heen.” Sil gelooft dat als studenten zich meer gehoord voelen, ze veel kunnen bijdragen met hun enthousiasme en ideeën. “Een belangrijke vraag voor mij is: Hoe kunnen studenten makkelijker in gesprek gaan met de gemeente?” Maar Sil heeft nog meer aandachtspunten: “Veel studenten worstelen met hun mentale gezondheid. Ik wil kijken hoe de gemeente daarbij kan ondersteunen,” zegt Sil. “Het zou mooi zijn als de gemeente meer initiatieven steunt en faciliteert die gericht zijn op het welzijn van studenten. Dit is een belangrijk onderwerp waar ik me hard voor wil maken, zodat studenten weten dat ze niet alleen staan en dat er hulp beschikbaar is.”
Studenten en andere inwoners samenbrengen
“Een kwart van de inwoners van Wageningen is student, maar het voelt soms alsof studenten en andere inwoners in gescheiden werelden leven. Dat is zonde, want we zijn allemaal onderdeel van dezelfde mooie stad. Als studentambtenaar wil ik helpen om deze werelden meer samen te brengen.”
Een mooi voorbeeld van hoe inwoners en studenten elkaar wél ontmoeten, is volgens Sil de viering van Bevrijdingsdag op 5 mei. “Het Bevrijdingsfestival is iets waar we als studenten mee pronken naar vrienden die studeren in andere steden. Inwoners en studenten zijn allebei trots op de rol die Wageningen speelt op deze dag. Zulke evenementen brengen alle inwoners van Wageningen samen en maken het laagdrempelig om contact te leggen. Dat zouden we vaker moeten doen, dus ik wil ook op zoek naar manieren om dit vaker voor elkaar te krijgen,” zegt Sil.
De gouden tip? Leg contact
“Ik hoor zowel ambtenaren als studenten vaak zeggen dat ze openstaan voor contact met de ander, maar alleen openstaan is niet genoeg. Iemand moet de eerste stap zetten en het contact leggen.”
En die verantwoordelijkheid ligt bij zowel studenten als ambtenaren vindt Sil. “Studenten kunnen echt invloed hebben op hun stad, maar moeten wel het initiatief nemen. Ambtenaren moeten zich meer openstellen voor studenten en ze actief opzoeken. Loop eens binnen of maak eens een afspraak bij een studentenvereniging. Of nog simpeler: maak gewoon wat vaker een praatje op straat of in de supermarkt. Je zult zien dat een gesprek vaak vanzelf op gang komt. Menselijk contact is de sleutel om elkaar beter te begrijpen en samen dingen voor elkaar te krijgen.”
Kom in contact met Sil
Heb jij als ambtenaar vragen over studenten of wil je ideeën uitwisselen? Of heb jij als student een goed idee en op zoek naar manieren om met de gemeente in contact te komen? Neem contact op met Sil: “Stuur maar gewoon een mailtje naar studentambtenaar@wageningen.nl Al ga ik het liefst gewoon samen een kop koffie drinken om elkaar te leren kennen. Toch weer dat menselijke contact hè.”