Direct naar de content

Wageningen plaatst slagboom om jetski’s tegen te houden

Gepubliceerd op:

Met de zomer in aantocht zijn zwemmers, zeilers en roeiers op de Nederrijn bang voor overlast van speedboten en jetski’s. Wageningen heeft hier een oplossing voor: een slagboom om deze speedboten en jetski’s van het water te houden.

Maatregel tegen te veel lawaai en gevaar

In de zomermaanden krijgt de gemeente veel klachten over het gedrag van toeristen met speedboten en jetski’s. De klachten gaan vooral over teveel lawaai en gevaarlijke situaties. Daarom komt er een slagboom bij de haven aan de kade bij de straat Het Stek. Hier werden in de zomer vaak jetski’s en speedboten te water gelaten.

Snelvaargebied

De Rijn bij Wageningen ligt in een snelvaargebied met tussen Driel en Amerongen geen snelheidsbeperking, behalve bij Rhenen. Met de slagboom wil de gemeente voorkomen dat speedboten en jetski’s op deze populaire plek het water in gaan.

Toegankelijkheid en veiligheid

De kade bij de haven blijft toegankelijk, maar de slagboom zorgt ervoor dat jetski’s en speedboten niet zomaar het water op kunnen. Dit besluit is in april genomen. De slagboom zorgt ook voor toegankelijkheid voor de brandweer tot de helling.

Evaluatie

De gemeente beseft dat de maatregel mogelijk een waterbedeffect kan hebben, maar blijft in nauw contact met buurgemeenten en partners. Aan het eind van het recreatieseizoen wordt de maatregel beoordeeld.

Beter Toezicht door Overleg

Rijkswaterstaat en gemeente Wageningen overleggen continu om het toezicht op vaargedrag beter af te stemmen. Hierdoor hopen ze de overlast en gevaarlijke situaties te verminderen en een veilige omgeving te creëren voor alle waterrecreanten.